24 juni 2019 - Fem fakta om hesperidin

Att apelsinjuice har ett högt innehåll av C-vitamin är känt för de flesta. Men visste du att det även är en av de rikaste källorna till hesperidin? Här kommer fem fakta om hesperidin.

1. Hesperidin är en form av flavonoid som återfinns i bland annat apelsiner och är smaklös.

2. Trots att mängden hesperidin är högre i hel frukt än i juice är mängden hesperidin jämförbar tack vare att biotillgängligheten ökar vid pressning av frukten och att kroppen därför kan ta upp hesperidinet från juicen bättre än frukten.[1]

3. Det finns drygt tre gånger mer hesperidin i apelsinjuice som är pastöriserad än i  färskpressad, vilket kopplas till en mer effektiv produktionsprocess vid tillverkning av  pastöriserad juice.[2]

4. Hesperidin har antiinflammatoriska egenskaper[3] och kan dessutom ha positiva effekter på den mikrovaskulära funktionen genom att öka blodkärlens elasticitet.[4]

5. Enligt en Ipsos-undersökning är 67% av de svenska läkarna och dietisterna omedvetna om att juice innehåller flavonoider så som till exempel hesperidin.

 

[1] Aschoff JK et al. (2016) Urinary excretion of Citrus flavanones and their major catabolites after consumption of fresh oranges and pasteurized orange juice: A randomized cross-over study. Mol Nutr Food Res 60: 2602-2610.
[2] Silveira JQ et al. (2014) Pharmacokinetics of flavanone glycosides after ingestion of single doses of fresh-squeezed orange juice versus commercially processed orange juice in healthy humans. J Agric Food Chem 62: 12576-84.
[3] Rocha DMUP et al. (2017) Orange juice modulates proinflammatory cytokines after high-fat saturated meal consumption. Food Funct 8: 4396-4403
[4] Morand C et al. (2011) Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers. Am J Clin Nutr 93: 73–80.