Ny undersökning: Det här innehåller ett glas juice

Att äta rätt handlar om en balans där man äter varierat och lite av varje. På så sätt säkerställs intaget av vitaminer och andra näringsämnen som är viktiga för vår hälsa och välmående. Genom att dricka ett glas apelsinjuice till frukost får vi bland annat vitamin C, folat, kalium och hesperidin.

En ny undersökning från organisationen SGF International, som arbetar med att kvalitetskontrollera juice, har tittat på apelsinjuicens innehåll av olika näringsämnen. Data har samlats in genom flera hundra prover av apelsinjuice i Europa. I genomsnitt innehåller 150 ml apelsinjuice (ett litet glas) 68 mg C-vitamin, vilket är 90% av rekommenderat dagligt intag.

Dessutom innehåller apelsinjuice folat, ett ämne som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. 150 ml apelsinjuice innehåller 32 µg folat och Livsmedelsverket listar därför apelsinjuice som en bra källa till folat.

Ett tredje näringsämne i apelsinjuice är kalium, ett ämne som är viktigt för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket. 150 ml ger 264 mg vilket är drygt 9 % av Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag.

Apelsinjuice är dessutom rikt på hesperidin, en flavonoid som har visat sig ha en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdom. Ett glas apelsinjuice på 150 ml innehåller 78 mg hesperidin. Läs mer hesperidin, apelsinjuice och hjärt- och kärlsjukdom här.
 

  150 ml apelsinjuice RDI*
Vitamin C (mg)  68  90 %
Folat (µg)  32 11%
Kalium (mg)  264 Cirka 9%
Hesperidin (mg) 78 Saknas

 

 

 

 

* Enligt Nordiska Näringsrekommendationerna 2012

Referenser
[1] Data från SGF International (2018)

Data från SGF International (2018)

[2] Livsmedelsverket (2019)

Livsmedelsverket (2019)

[3] Morand C et al. (2011) Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers. Am J Clin Nutr 93: 73–80.

Morand C et al. (2011) Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers. Am J Clin Nutr 93: 73–80.